top of page

CDN teknolojisi kullanmanın 6 temel faydası

Web’deki yayıncıların (web siteleri, web uygulamaları, mobil uygulamalar vb.) içeriklerini (sayfa, görsel, video vb.) son kullanıcılarına en hızlı şekilde ulaştırmak için CDN teknolojisinden yararlanıyor olmaları günümüzde bir norm haline gelmiştir (CDN teknolojisini anlattığımız geçmiş yazımıza buradan ulaşabilirsiniz).

CDN teknolojisinden yararlanmayan web yayıncıları son kullanıcılarına kötü deneyim yaşatırlar, itibar kaybına uğrarlar ve SEO bakımından dezavantajlı durumda olurlar. Bu yazımızda, CDN teknolojisi kullanan web yayıncılarının, kullanmayanlara kıyasla elde ettikleri 6 temel faydayı vurguluyor olacağız:

Fayda #1: CDN, Origin sunucularınız üzerindeki yükü hafifletir, trafik maliyetinizi minimize eder.

Son kullanıcılarınız web sitenize veya mobil uygulamanıza giriş yaparken en ön katmanda yer alan Edge sunucular tarafından karşılanır. Bu sayede, son kullanıcıların yapmaya çalıştıkları erişimler Origin sunucuyu mümkün olan en düşük seviyede meşgul eder. Origin sunucunun daha az yorulmasını sağlayarak hem cloud server kaynak maliyetlerinden hem de Origin sunucunun trafik maliyetinden tasarruf yaparsınız.

Fayda #2: CDN, öngörülemeyen yüksek trafik anları dahil olmak üzere 24/7/365 erişilebilirlik sağlar.

TV reklamı, anlık promosyon gibi sizi normal trafik akışının dışına çıkaran zamanlarda gelen ekstra talebin Edge sunucular tarafından karşılanması sayesinde son kullanıcılara erişim problemi yaşatmazsanız.

Fayda #3: CDN, web sitenizin / mobil uygulamanızın daha hızlı yüklenmesini sağlar, SEO performansınızı yükseltir.

CDN ile birlikte gelen Edge sunucular dünyanın farklı ülkelerinde bir çok stratejik şehirde konuşlandığı için web sitenizi / mobil uygulamanızı son kullanıcılara fiziksel olarak yaklaştırmış olur ve mesafenin neden olduğu hız kaybını minimize eder. Bu sayede içeriğin yüklenme hızı artar. Google, web sitelerinin yüklenme hızına büyük önem vermektedir. Daha hızlı yüklenen web siteleri Google’da avantaj elde etmektedir.

Fayda #4: CDN, canlı içerik yayını esnasında yaşanan gecikmeleri minimize eder.

Edge sunucular sayesinde, canlı yayın yapan Origin sunucunun bulunduğu şehirden uzakta yaşayan son kullanıcılar mesafenin neden olduğu gecikmeleri minimize ederler.

Fayda #5: CDN, DDoS saldırılarına karşı koruma kalkanı oluşturur.

DDoS saldırısıyla gönderilen yüklü trafik, CDN teknolojisi sayesinde yüzlerce farklı Edge sunucuya dağıtılarak, Origin sunucu önünde bir güvenlik kalkanı oluşturulur. Edge sunucular tarafından absorbe edilen trafik Origin sunuculara ulaşmadan püskürtülmüş olur.

Fayda #6: CDN, sağladığı ekstra veri ile son kullanıcılarınızı daha iyi tanımanızı sağlar.

Web sitenize / mobil uygulamanıza yapılan erişimleri log’layarak son kullanıcılarınızla ilgili daha derinlemesine veri toplamanızı, daha iyi segmentasyon yapmanızı sağlar.

Siz de CDN teknolojisiyle tanışmak istiyorsanız daha detaylı bilgi için web sitemizi inceleyiniz.

Recent Posts

See All
bottom of page